KOLESARSKI TURIZEM JE ODLIČNA PRILOŽNOST

Gorsko kolesarjenje je priljubljena in množična oblika rekreacije, ki skupnostim, ki ga razvijajo, prinaša ekonomske, socialne in okoljske koristi.

HITRO RASTOČ SEGMENT

Gorsko kolesarjenje ni trend. Njegova priljubljenost vztrajno narašča že od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Gorsko kolesarjenje danes predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih aktivnosti na prostem, saj je primerno za širok spekter populacije in terena. Je tudi močan motiv za potovanje, zaradi tega se hitro razvija tudi gorskokolesarski turizem. Potrebujete statistično potrditev? Oglejte si vizualni prikaz podrobnejših podatkov o gorskih kolesarjih, ali preverite ekonomske učinke gorskokolesarskega turizma.

NOVI GOLF

Statistike dokazujejo, da so gorski kolesarji v povprečju stari okoli 35 let, imajo nadpovprečne prihodke in izobrazbo. Po izsledkih specializiranega medija Singletrack naj bi večina gorskih kolesarjev delala na področju informacijske tehnlogije oziroma managmenta. Izzivi in adrenalin, ki jih omogoča gorsko kolesarjenje v naravnem okolju predstavlja privlačne alternative za mlade direktorje, zdravnike, odvetnike ter ostale visokokvalificirane poklice. Ugledna revija The Economist je svojo ugotovitev, da je kolesarjenje novi golf, podkrepila z dejstvom, da meditativni atributi golfa ne zadovoljijo apetitov sodobnih poslovnežev, po adrenalinu in fizičnem naporu v naravi, ki je izrazit med mlajšimi generacijami.

ZMANŠEVANJE ODVISNOTI OD SEZON

Gorsko kolesarjenje omogoča destinacijam, da zmanjšajo svojo odvisnot od sezon. To potrjujejo številni primeri uspešnih praks širom po svetu. Število obiskovalcev med poletno sezono že presega število obiskovalcev med zimsko sezono v številnih smučarskih središčih, gorski kolesarji pa predstavljajo do 40% vseh obiskovalcev. Strastni gorski kolesarji kolesarijo vse leto, pri tem omogočajo podaljšanje sezone tudi obmorskim ter drugim destinacijam. Nekaj primerov uspešnih praks smo predstavili na kongresu Svetovne Turistične Organizacije. Prezentacijo si lahko ogledate tukaj.

SPODBUJA TRAJNOSTNI RAZVOJ

Gorsko kolesarjenje ni samo športna aktivnost. Gorsko kolo je namreč odlično orodje, ki omogoča obiskovalcem umirjeno doživljanje destinacije in njenega naravnega okolja, skozi katerega potujejo, hkrati pa ustvarja ekonomske koristi za večje število deležnikov. Gorsko kolesarjenje je še posebej primerno za manj razvita in težje dostopna območja, ki se jim glavni turistični tokovi izognejo, saj so ta območja še posebaj privlačna za kolesarje, ki tam ustvarjajo številne koristi za lokalno prebivalstvo. Navkljub percepciji, da je vpliv gorskega kolesarenja na okolje bistveno večji od pohodništva, številne študije dokazujejo nasprotno. Dobro načrtovane, zgrajene oziroma adaptirane in vzdrževane poti omogočajo gorsko kolesarjenje z minimalnimi učinki na naravno okolje. Gorsko kolesarjenje ima tudi ugodne socialne učinke, saj spodbuja gibanje in aktivno preživljanje prostega časa.

12 NASVETOV ZA RAZVOJ 

GORSKOKOLESARSKEGA TURIZMA

KONTAKT

Alliance ASE

Reska ulica 17

1000 Ljubljana

Slovenija, EU 


Tel: +386 31 338 603

E-mail: info@aliansa.eu


OSTANITE POVEZANI
Naročite se na mesečne napotke za razvoj kolesarskega turizma

Zainteresirani? Z veseljem bomo z vami delili naše izkušnje ter vam pomagali poiskati najprimernejšo rešitev.